Osteopathie

De osteopaat heeft een uitgesproken aandacht voor de complexe samenhang tussen de verschillende lichaamssystemen (bijv. het bewegingsapparaat, de wervelkolom, het ademhalings- en het spijsverteringsstelsel) en de bijbehorende structuren (bijv. spieren, gewrichten, zenuwbanen en verbindingsweefsels). Met name deze verbindingsweefsels – de zogenaamde fasciale weefsels of kortweg, fascia – zijn van erg groot belang in de osteopatische diagnostiek en behandeling. Ze worden door de osteopaat nauwgezet onderzocht op spanning, fixaties, bewegingsvrijheid en ritme.

Kenmerkend is dan ook dat de osteopaat het totale lichaam in de behandeling betrekt en dus niet alleen die plaats waar er pijn ervaren wordt. Indien de osteopaat probleemzones ontdekt zal hij die met een ruim arsenaal aan zachte manuele technieken of manipulaties behandelen en zo het lichaam trachten te bevrijden van blokkeringen en spanningsvelden. Belangrijk hierbij is dat de osteopaat zoveel mogelijk de lichaamseigen herstel- en genezingsprocessen op gang tracht te brengen. Anderzijds houdt de osteopaat rekening met de invloed van externe factoren zoals slechte houding, operaties en trauma’s of het effect van leefgewoontes, voeding en stress.

** Wie kan waarmee terecht bij de osteopaat ?

Naast de ‘doorsnee-patiënt’ worden ook diverse andere doelgroepen door een osteopaat geholpen: van baby’s tot volwassenen, van ouderen en chronisch zieken tot sportmensen en zwangere vrouwen. Anderzijds kan je er niet alleen terecht met bestaande problemen maar zeker ook voor preventie van klachten. Hiervoor dient het preventief osteopatisch consult. Vaak kunnen problemen die nog niet echt voor pijn of beperking zorgen toch al ‘ontdekt’ worden en lukt het om ze met relatief eenvoudige inspanning bij te sturen om erger te voorkomen.Tot slot kan osteopathie ook veel betekenen voor mensen met chronische klachten die niet of moeilijk genezen. Juist omdat de osteopaat zoekt naar verbanden die elders over het hoofd gezien worden en hij op een unieke wijze het weefsel stimuleert, kan er veel bereikt worden op het vlak van lichamelijk comfort en levenskwaliteit.
Enkele voorbeelden van klachten of problemen waarmee je terecht kan bij je osteopaat:

° pijn of letsel aan spieren, pezen, gewrichten en zenuwen
° (pijn)klachten aan rug, nek, bekken, schouder, heup en ledematen
° klachten na operaties, trauma of ziekte (whiplash, CVS,...)
° hoofdpijnen zoals migraine, spanningshoofdpijn, sinusklachten en duizeligheid
° maag- en darmklachten (zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree en spastische darm,...)
° functionele of stressgebonden klachten (aangezichtspijnen, moeheid...), zwangerschapsgebonden problematiek
° chronische en/of reumatische klachten (fibromyalgie, artrose,...)
° voor baby’s: huilbaby’s en onrustige kinderen, darmkrampjes, reflux, verstoorde of moeizame motoriek